از دل کوه های سنگی گرفته تا اعماق اقیانوس ها، غار ها همیشه بخشی رازآلود و هیجان انگیز از طبیعت بوده اند. مکان هایی که گویی از چشم دنیا پنهان مانده اند و در سکوت خود، داستان هایی از میلیون ها سال پیش را روایت می کنند. غارها فقط پدیده های زمین شناسی نیستند؛ آنها معابدی از زیبایی، تاریخ، و ماجراجویی اند. بعضی شان به قدری وسیع اند که شهرهایی در دل خود جای می دهند و برخی دیگر با آب های زلال و سنگ های عجیب شان، نفس را در سینه حبس میکنند. غارها قرن هاست که انسان ها را مجذوب خود کردهاند. آن ها پنجرههایی هستند به گذشته زمین شناسی و زیباییهای پنهان در دل خاک.
در این مطلب با ۱۰ غار معروف و دیدنی جهان آشنا خواهید شد. هر یک از این غارها با زیبایی منحصر به فرد، ساختارهای شگفت انگیز و حال و هوای خاصشان، آماده اند تا شما را به سفری فراموش نشدنی در دل زمین ببرند.
۱. سون دونگ، ویتنام – بزرگ ترین غار جهان
در دل پارک ملی فونگ نها غار سون دونگ قرار دارد که بزرگترین غار جهان از نظر حجم است. این غار عظیم با بیش از ۹ کیلومتر طول، ۲۰۰ متر ارتفاع و ۱۵۰ متر عرض، به قدری بزرگ است که بلوک های شهری با آسمان خراشها میتوانند درونش جا بگیرند. سون دونگ حدود ۳ میلیون سال پیش در اثر فرسایش سنگ آهک به وجود آمد. درون آن جنگل های زیرزمینی، رودخانه ها، ستون های سنگی غول پیکر و دو دهانه نورگیر وجود دارد که نور خورشید را به عمق زمین می رسانند.
یکی از دیدنی ترین بخشهای آن، «باغ عدن» است؛ جنگلی سرسبز که درون غار رشد کرده. با توجه به تلاش ها برای حفظ شرایط بکر آن، تنها ۱۰۰۰ نفر در سال اجازه بازدید دارند که همگی باید با تورهای اختصاصی وارد شوند. سفری دشوار اما فراموش نشدنی که فقط برای عاشقان طبیعت و ماجراجویی واقعی مناسب است.
۲. مَموت، ایالات متحده – طولانیترین غار جهان
غار مَموت در پارک ملی مَموت در کنتاکی، ایالات متحده، واقع است و به خاطر ابعاد عظیمش به این نام شهرت دارد. غار مَموت با بیش از ۶۷۵ کیلومتر (۴۲۰ مایل) راهروهای اکتشافی، عنوان طولانیترین غار جهان را به خود اختصاص داده است. این شبکه پیچیده از تونل ها و تالارها همچنان در حال اکتشاف است و ممکن است طول آن بیشتر هم شود. فرآیند شکل گیری آن به میلیون ها سال پیش برمی گردد و به واسطه ی فرسایش سنگ آهک توسط آب های اسیدی به وجود آمده است. همچنین به خاطر ذخایر معدنی نادر و تشکیلات ژیپسوم خود اهمیت زمین شناسی ویژه ای دارد. پارک ملی غار مَموت هر ساله بیش از نیم میلیون بازدیدکننده جذب می کند و تورهای مختلفی برای علاقه مندان به طبیعت و تاریخ ارائه می دهد، از پیاده روی های ساده تا ماجراجویی های دشوار غارنوردی.
۳. وِریوفکینا، گرجستان – عمیق ترین غار جهان
غار وریوفکینا در رشته کوه های قفقاز غربی و منطقه ی دورافتاده ی عربیکا در گرجستان قرار دارد. این غار به نام غارنورد روسی الکساندر وِریوفکین نامگذاری شده است. وریوفکینا با عمق ۲۲۱۲ متر، عمیق ترین غار جهان به شمار می رود. طول این غار به ۱۷.۵ کیلومتر می رسد. ویژگی برجسته ی آن، عمق بسیار زیاد و مسیرهای کاملاً عمودی است که فقط با مهارت های فنی بالا و تجهیزات حرفه ای میتوان آن را پیمود. وریوفکینا در طی میلیون ها سال به واسطه ی فرسایش آهک توسط آب های اسیدی شکل گرفته است. این مسیر پر است از چاه های عمیق، مسیرهای باریک و تالارهای بزرگ زیرزمینی. در برخی بخش ها استخرهای طبیعی آب نیز وجود دارند.
به دلیل شرایط بسیار سخت، این غار مقصدی برای گردشگران معمولی نیست. تنها غارنوردان حرفه ای و ماجراجویان نخبه ای که به دنبال چالش های جدی هستند، سراغش میروند. برای دسترسی به پایین ترین نقطه این غار بیش از پنج دهه تلاش و چندین اکسپدیشن نیاز داشته، و همچنان احتمال کشف بخشهای جدید وجود دارد.
۴. آیسریزن وِلت، اتریش – بزرگ ترین غار یخی جهان
آیسریزن ولت به معنای «دنیای غول های یخی»، در نزدیکی زالسبورگ اتریش قرار دارد و با طول بیش از ۴۲ کیلومتر، بزرگ ترین غار یخی جهان است. یخ های ضخیم و چشمگیر آن بیشتر در یک کیلومتر ابتدایی آن هستند که تنها بخش قابل بازدید برای گردشگران است. این غار ترکیبی از سنگ آهک و یخ است. یخ ها از ذوب برف و باران در فصل های گرم و انجماد آن ها در هوای سرد داخل غار شکل گرفته اند. قصر یخی (Eispalast)، تالاری با مجسمه های یخی طبیعی، یکی از دیدنیترین بخشهاست. هر سال حدود ۲۰۰ هزار نفر از این شگفتی بی نظیر طبیعت بازدید میکنند. تورهای این بازدید معمولا از ماه مه تا اکتبر برگزار می شوند و تجربه ای منحصر به فرد از دنیای یخ زیر زمین را برای گردشگران رقم می زنند.
۵. غار کریستال ها، مکزیک
غار کریستال ها (Cueva de los Cristales) در نایکا، چیهواوا مکزیک قرار دارد و در سال ۲۰۰۰ کشف شد. این غار تقریباً ۳۰۰ متر زیر سطح زمین و زیر معدن نایکا واقع است، که معدن فعالی برای استخراج سرب، روی و نقره است. همچنین با داشتنِ ۲۷ متر طول، نسبت به دیگر غارها کوچکتر است، اما کریستال های طبیعی عظیمی در آن یافت شده اند که بزرگ ترین آنها ۱۲ متر طول، ۴ متر قطر و وزن ۵۵ تن دارد. شرایط خاص درونی آن-دماهای بسیار بالا (تا ۵۸ درجه سانتیگراد) و رطوبت بالا (بین ۹۰ تا ۹۹ درصد)-امکان رشد این بلورها را به اندازه های خارق العاده فراهم کرده است.
این محیط هابهقدری خطرناک هستند که می توانند در عرض چند دقیقه باعث گرمازدگی شوند، بنابراین کاوش در آن چالشی جدی است. به دلیل شرایط نامساعد و شکنندگی بلورها، غار کریستالها برای عموم مردم باز نیست. دسترسی تنها به دانشمندان و محققان محدود است.
در مقاله بعدی به ادامه این مطلب خواهیم پرداخت…
پاسخ دهید